;

Bilgisayar destekli tesis yönetimi (CAFM) nedir?

images

Bilgisayar destekli tesis yönetimi (CAFM) nedir?

Bilgisayar destekli tesis yönetimi (CAFM), fiziksel tesisleri çeşitli şekillerde etkili bir şekilde yönetmek için bilgi teknolojisinin kullanılmasını ifade eder. Bu, uzun vadeli tesis yönetimi raporlarının yanı sıra, aydınlatma veya ısıtma ve klima ekipmanı gibi tesislerin yönlerini aktif olarak yöneten daha doğrudan sistemleri içerebilir.
Bilgisayar destekli tesis yönetim araçlarının ortak özellikleri arasında, kat planları ve fiziki alanın tanımları hakkında bilgi veren sistemlerin yanı sıra enerji tüketimi hakkında raporlar bulunmaktadır. Bu tür araçlar, makine veya donanım gibi değerli veya kapsamlı ticari varlıkları olan bir tesis için yardımcı ekipman konumları da sağlayabilir. Bilgisayar destekli tesis yönetim araçları, liderlere ve yöneticilere belirli bir tesis veya bina hakkında kuş bakışı bir görünüm kazandırmak için coğrafi bilgi sistemleri veya hizmetleriyle birlikte kapsamlı veritabanları ve görsel modelleme araçlarını kullanabilir.

Bu tür fiziksel araçları sağlamanın yanı sıra, bilgisayar destekli tesis yönetim sistemleri uzun vadeli planlama ve denetim kaynaklarının bir parçası olabilir. Örneğin, planlamacılar bu tür araçları bir tesisin amortismanını değerlendirmek veya diğer vergi amaçları için kullanabilirler. Çok çeşitli CAFM çözümleri, bir işletmenin veya başka bir işletmenin fiziksel konumlarını verimli bir şekilde yönetmekten sorumlu olanlar için son derece değerli hale gelmiştir.